Dokázaly to studie: Toto je TOP 10 potravin, které pomáhají hubnout

spot_img

Tyto potraviny pomáhají spalovat tuk – podle vědy. Přinášíme seznam potravin, které jsou nejen chutné, ale je vědecky dokázáno, že pomáhají spalovat tuk. Samozřejmě je třeba je i zprávě připravit. Co by se mělo často objevovat na vašem talíři?

10 potravin, které dokazatelně pomáhají hubnout
Zaměřujete-li se na hubnutí, je nezbytné do životního stylu zapojit více pohybu. Ovšem stejně potřebné je podívat se hlouběji do talíře – co si na něj kladete. Dobrou zprávou je, že určité potraviny pomáhají pomoci dosáhnout cílů rychleji.

O kterých potravinách je vědecky dokázáno, že pomáhají tělu spalovat tuk?

  1. Losos
    Jednoduchá večeře s lososem vám může pomoci zhubnout rychleji, protože tato lahodná ryba je plná bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Losos je fantastickým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které jsou prospěšné pro hubnutí. Jak to funguje? Jednoduše vaše tělo musí spálit více energie, aby maso z lososa strávilo. Kromě toho je losos skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prokazatelně snižují zánět a podporují spalování tuků.

Studie z roku 2015 o omega-3 mastných kyselinách ukázala, že tyto přátelské tuky pomáhají při „snížení břišního tuku“. Jiná studie zjistila, že losos – ve srovnání s kapslemi z tresky a rybího oleje – byl celkově nejúčinnější při hubnutí.

A další dobrá zpráva: jedna porce lososa obsahuje přibližně dvě třetiny denní dávky selenu, který tělo potřebuje pro zdravou štítnou žlázu. Je to důležité, protože štítná žláza je klíčem k efektivnímu metabolismu.

  1. Řecký jogurt
    Řecký jogurt je nejen zdravý a chutný, ale také je vědecky prokázáno, že pomáhá spalovat tělesný tuk.

Plnotučný řecký jogurt obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která podporuje spalování tuků. Probiotika, která se přirozeně nacházejí v jogurtu, podporují dobré střevní bakterie, které jsou klíčové pro jakýkoli plán hubnutí i zdraví. Čím větší nadváhu máte, tím jsou bakterie ve vašich střevech méně vyváženy. A právě tato nerovnováha celkově ztěžuje hubnutí.

Vědci ve studii zveřejněné v magazínu Journal of Nutrition uvedli, že aminokyseliny, vitamín D a vápník, které řecký jogurt obsahuje, urychlují spalování tuků. Potvrdila to také studie vědců z University of Tennessee. Účastníci, kteří snížili kalorie přijaté za den a snědli něco více než 500 g jogurtu denně, ztratili o neuvěřitelných 81 % břišního tuku více než jejich kolegové.

  1. Hořká čokoláda
    Hořká čokoláda snižuje chuť na cukr, zanechává pocit sytosti a nastartuje metabolismus. Je to díky tomu, že je plná mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají zvýšit metabolismus. V důsledku toho spálíte kalorie rychleji. Při výběru tmavé čokolády se však ujistěte, že jste zkontrolovali ingredience, jelikož mnohé z nich jsou plné cukru.

Je také třeba vzdát se večerních čokoládových mlsání a dát si jen jeden malý kousek jednou za čas.

  1. Brokolice
    Brokolice a její příbuzní – jako květák a růžičková kapusta – mají super vysoký obsah vlákniny a živin, díky kterým tělo spaluje tuky. Brokolice obsahuje vápník, který je dobrý pro zdravé klouby i pro hubnutí. Studie odborníků z Univerzity v Tennessee ukázala, že vápník ve skutečnosti řídí, jak se tuk zpracovává a ukládá v těle. Čím více vápníku se v tukové buňce nachází, tím více tuku tato buňka spálí.


Vědci z Kanazawa University v Japonsku zašli ještě dál. Zkoumali chemikálii sulforafan, která se v brokolici nachází, jako klíč k boji s tukovou tkání. Zjistili, že tato chemikálie nejen povzbuzuje hnědé tukové buňky, aby zrychlily metabolismus, ale také pomáhá zmírnit nadýmání po obzvláště slaném jídle. Nejlepší způsob přípravy brokolice je vaření v páře.

  1. Mandle
    Pravidelná konzumace ořechů má pro naše tělo řadu nutričních výhod. Zejména mandle jsou skvělým zdrojem hořčíku a zdravých tuků. Tyto zdravé tuky také poskytují antioxidanty, které opravují škody způsobené zánětem.

Podle jedné americké studie jsou mandle přímo superpotravinou pro spalování tuků. Účastníci s nadváhou, kteří jedli mandle jako součást nízkokalorické diety, ztratili celkem o 50 procent více tuku ve srovnání s druhou testovanou skupinou, která mandle nejedla.

Mandle jsou také dobrým zdrojem bílkovin a vyžadují, aby tělo využívalo více energie během trávicího procesu, což zvyšuje metabolismus a pomáhá spálit více kalorií. Samozřejmě i mandle je třeba jíst s mírou a nejlépe nepřepražené a nesolené.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora